Cukráři
Kdo to je a co dělá? Úkolem cukráře je výroba cukrářských výrobků. Co je náplní jeho práce? Pracovními činnostmi jsou - příjem, kontrola a uskladňování surovin pro cukrářskou výrobu a výpočet jejich spotřeby podle receptur - výroba cukrářských těst, hmot a krémů, zmrzliny, cukrářských polotovarů a hotových cukrářských výrobků - navrhování a zhotovování složitých, umělecky a výtvarně náročných cukrářských výrobků - příp. prodej cukrářských výrobků zákazníkům - kontrola jakosti výrobků a odebírání vzorků pro laboratorní analýzy - skladovací, expediční a hygienicko-sanitační práce. V jakém pracuje prostředí? Povolání je vykonáváno v provozech cukrářské velkovýroby a i v zařízeních malovýrobních cukráren. Je třeba počítat s nepříznivými projevy pracovního prostředí jako jsou vysoké teploty, nepříjemný vzduch a směnný provoz. S čím pracuje? Nejpoužívanějšími pracovními prostředky jsou míchací, šlehací, tvarovací a další stroje a zařízení určené pro výrobu cukrářských výrobků, pece, výrobní linky, ruční pomůcky a nástroje a hlavně šikovné ruce. Zpracovávaným materiálem je cukr, cukrovinky, ovoce, cukrářská těsta, krémy, hmoty, zmrzlinové směsi apod. Jaký by měl být a co by měl znát? Předpokladem pro úspěšný výkon povolání je vyučení, zručnost, estetické cítění, vynalézavost a tvůrčí schopnosti, čistotnost, přesnost, čichové a chuťové rozlišovací schopnosti, nebýt bacilonosičem. Nevhodné pro občany s těžšími vadami horních končetin omezujícími funkci drobných kloubů, s těžšími vadami dolních končetin a páteře, s postižením centrálního nervstva s porušenou koordinací prstů horních končetin, s ekzémy a s úplavicí cukrovou a pro občany bacilonosiče